Coaxialul

Cele mai multe statii de CB sau de radioamatori folosesc pentru cuplarea la antena cablu coaxial –se mai numeste si feeder (feed line). Acesta este un termen generic pentru toate cablurile inclusiv cele coaxiale. Cablul coaxial este printre noi din vremea celui de-al doilea razboi mondial, cand magazinele s-au umplut cu surplusul de cablu al armatei. Acesta este motivul principal din cauza caruia noi folosim si astazi acest cablu, a devenit ceva la moda. Cablul coaxial este format din doua fire concentrice, ca in figura 1. Este important sa specificam : cablul coaxial nu este balansat. Pe exteriorul cablului nu circula nici un fel de curent.  Exista alte feluri de cabluri balansate , cablul pambica cu care cred ca sunteti obisnuiti de la televizoarele vechi.
imag 1
Figura 1 – cablu coaxial.
Cablul coaxial are citeva avantaje. Nu trebuie sa fii atent pe linga ce obiecte metalice il tragi ca cel tip pamblica. Cablul coaxial poate fi chiar ingropat daca mufele permit acest lucru. Marele lui dezavantaj este ca, anumite tipuri de cablu coaxial, nu se comporta bine in banda de 11m putand aparea reflectate mari si pierderi in db. De obicei producatorii de cabluri coaxiale clasifica cablurile in functie de pierderile in db pe 30m. Deci la o frecventa data, daca folosesti 30 de m de coaxial vei avea o pierdere de cati db a specificat fabricantul in catalog.

Aveti un tabel cu clasificarea cablurilor coaxiale folosite in CB:


Coax


Atenuarea pe 30 m (in 27MHz)


Factor de scurtare


Descriere

RG-8

1.15 dB

.66

50 Ohm coax

RG-59

2.0 dB

.66

75 Ohm coax

RG-8/U Foam

0.85 dB

.80

50 Ohm coax, Foam Dielectric

RG-59/U Foam

1.5 dB

.79

75 Ohm coax, Foam Dielectric

Belden 9913

0.7 dB

.84

Premium 50 Ohm coax

1/2" Hardline

0.35 dB

.81

Special coax, expensive!

RG-8X (Mini-8)

1.2 dB

.78

Small 50 Ohm coax. Perferred over RG-58. Recommended for mobile installations.

RG-58

2.35 dB

.66

50 Ohm coax

RG-213

1.35 dB

.66

50 Ohm coax.

RG-11/U Foam

0.85 dB

.80

75 Ohm coax.

RG-11/U

1.35 dB

.66

75 Ohm coax.

Dupa cum se remarca din tabel anumite cabluri au pierderi mari la trecerea curentului de rf prin el . Pierderile sunt transformate in caldura sau sunt radiate de cablu in loc sa fie trecute in antena. Cu cat atenuarile sunt mai mici cu atit cablul este mai bun. Gandestete la atenuarea cablului ca la un castig negativ al antenei. Cu cat atenuarea este mai mare, eficienta sistemului de emisie este mai mare.
Pierderile apar de la ecranul si izolatorul cablului . Cu cit tresa este mai deasa pierderile sunt mai mici. Dielectricul izolator dintre tresa si centru, de obicei din plastic alb, are contributie la pierderile din cablu. Cablul cu dielectric poros in care este bagat un gaz inert are ca rezultat o scadere mare a pierderilor. Cum puteti vedea in grafic pierderile pot avea valori extrem de ridicate. Din aceasta cauza conectarea cablului la mufele de racordare trebuie foarte bine si ingrijit facute pentru a evita alte pierderi ce pot aparea. Important de notat este faptul ca prin cablurile imbatranita pierderile se amplifica. Proprietatile cablurilor au de suferit in timp ducand spre un cablu foarte ineficient. Daca aveti un cablu din 1970 e momentul sa-l schimbati. Totodata cablurile fabricate astazi sunt mai rezistente si dureaza mai mut in timp. Cablul Belden 9913 este un cablu coaxial cu tresa dubla care are niste pierderi extrem de mici. Are doua ecrane , unul de aluminiu chiar deasupra dielectricului si inca unul din cupru, Cest cablu se cheama 9913f – si se vrea un cablu flexibil. Cu riscul de a ma repeta , tin sa subliniez faptul ca daca reflectata sare de 3 din cauza antenei neadaptate pe 50 de Ohmi la intrare, pierderile pe cablu se accentueaza si ele, indiferent de cat de performant este acesta.  

Impedanta cablului :

Deci impedanta , cind este vorba de cea a unui cablu , are un alt inteles, adica nu o poti masura cu ohmetrul tau de incredere! Ea este determinata de distanta dintre firul interior si tresa. In CB Cablul coaxial trebuie sa aiba 50 de ohmi. Se mai foloseste si cel de 75 pentru aplicatii speciale.

Factorul de scurtare :


Daca o stii pasta poti fi rege printere CB-isti. Bine , sa trecem peste asta…
Cum am mai spus , undele radio se propaga cu viteze diferite prin diversele medii, deci este un factor care difera de la cablu  la cablu si am luat cunostinta cu el la rubrica cu antene la dipolul de lambda/2. Acesta ne ajuta sa calculam exact care este lungimea exacta de cablu prin care unda parcurge ½ din lungimea sa. Daca iti suna confuz, du-te si citeste acolo sa te lamuresti.

Formula:


o lungime de unda printr-un coaxial:
Lambda= 299.92 * fs / MHz
Aceasta problema incepe sa devina importanta cand vei avea nevoie sa cofazezi doua antene sau chestii dastea.

Asamblarea corecta a mufelor la coaxial.


Cum spuneam mai sus, conectarile si lipiturile proaste produc pierderi, chiar una perfecta produce un 0.5 db pierdere! Asa ca ai grija cum le faci. Cei mai multi Cbisti si radioamatori traiesc cu senzatia ca isi pot face lipiturile la mufa cu ciocanul lor de lipit de 25W. Pai nu poti! Trebuie sa folosesti un letcon cu o putere de peste 100 W. Trebuie sa poti incalzi conectorul imediat ca sa nu deteriorezi coaxialul si cu izolatia mufei. Nu o sa intru in detalii cum sa-ti montezi mufa pl259 la cablu da poti sa te uiti singur in poza de mai jos , Dezizolezi cablu usor , fara sa-i tai tresa. Dupa ce esti pregatit sa il lipesti , iti mai zic una, infileteaza bine mufa … inainte sa-o lipesti.  Dupa ce ai terminat de topit izolatiile la mufe si cablu, verifica cu un ohmetru daca ai facut o treaba buna. Vezi in figura 3 ca iti explica acolo. Daca ai topit bine izolatiile si iti da scurt la capete intre masa si central, inseamna ca ai facut o treaba buna si trebuie sa o iei de la capat!

 

imag 2
Figura 2 – Cum sa lipim un PL-259 la coaxial.
imag 3
Figura 3 – deci verificam cablul ca in poza, nu verificam pierderile din el ci doar continuitatea!


Dupa ce ai terminat, ai grija sa asiguri mufa impotriva apei, cu un scotch de calitate. Apa isi gaseste repede calea prin coaxiale, asta este unul dintre cel mai frecvente motive prin care se distrug cablurile cum spuneam mai sus despre cablurile vechi.

De ce lungimea cablului imi afecteaza reflectata din antena?

 Cati dintre voi , va-ti taiat cablu ca sa va ajustati reflectata din antena?
I-am auzit pe unii care ziceau ca daca taie din cablu este la fel ca si cum ar ajusta spicul. Este total tampita aceasta afirmatie , de fapt , variind lungimea cablului , nu o sa schimbi relectata antenei ci doar reflectata pe care ti-o indica reflectometrul. Indicatiile de pe reflectometru ar trebui sa ramana de fapt constante, indiferent unde este pus pe cablu sau cat de lung este acesta. In cele mai multe cazuri la citirile false de la reflectometru se intampla din cauza componentelor imbatranite din el sau defecte, defectoasa proiectare a lui, un reflectometru ca sa poata masura corect , trebuie sa aiba el insusi o impedanta de 50 de Ohmi. In practica veti constata ca variind lungimea cablului, variaza si unda reflectata. Reflectometrele din statie sau cele externe, conectate in circuit creaza anumite anomalii ale impedantei , acestea vor cauza variatii nesemnificative ale reflectatei. Dar in realitate, nepotrivirea impedantei de intrare a antenei si cablu creeaza adevarata reflectata si ea ramane neschimbata indiferent cit de multe bucati de cablu vom taia din feeder.
Alta varianta cand variaza reflectata este atunci cand : cablul se comporta ca parte integrala din antena. Nu este o situatie favorabila noua sau ceva normal. Semnalul calatoreste inapoi pe tresa exterioara a cablului – rf-ul trebuie sa calatoreasca doar pe interiorul cablului. Din aceasta cauza, tresa devine parte activa a antenei si scurtand cablul, de fapt scurtam “antena” motiv pentru care variaza SWR-ul. Aceasta situatie apare des in instalatiile mobile de pe masini si se inlatura cu un tor de ferita. Ca sa verificati daca aveti scurgeri rf pe exteriorul cablului, prindeti cablul puternic de langa antena si miscatil observand in acelasi timp indicatiile reflectometrului. Daca acestea variaza, inseamna ca aveti o problema… Operatiunea o faceti doar pe purtatoare si cu toate usile de la masina inchise, pentru a nu influenta sistemul scotandu-l din parametrii lui obisnuiti de lucru. Daca indicatiile variaza rapid, ineamna ca aveti o lipitura rece in mufele de legatura, in cele mai comune situatii de pierderi de rf , simpla tinere a cablului in mana trebuie sa produca o variatie a reflectatei. Socul din capatul cablului este suficient sa omoare pierderile de rf neafectand insa semnalul util din antena care nu este influentat de acesta , contrar opiniilor unora si altora care habar n-au de rf. In cazul lipsei acestui soc, citind o reflectata decenta pe reflectometru, putem avea totusi o antena total ineficienta deoarece mare parte din semnalul util va fi receptionat …de masina.
Daca amplificatorul tau afecteaza computerul de bord, este clar ca ai probleme cu intoarceri de rf pe tresa!

Acest fenomen nu se intimpla des la antenele de baza. Majoritatea antenelor de casa au un dispozitiv care decupleaza cablul de antena si de tresa lui: Gamma match, balun, etc. Aveti grija la cablul de coborare, sa plece direct in jos , sa nu treaca pe langa antena, ca sa poata capta semnale radio puternice din aceasta, fenomenul de pierderi de rf putand aparea in asemenea conditii.

Problema Cablului Simplificata!

INTREBARE : Care este lungimea corecta a cablului?

RASPUNS: Cel mai scurt cablu pe care il poti pune de la statie la antena!

INTREBARE: Exista vre-o exceptie de la aceasta regula?

RASPUNS: Da cand sinfazezi antenele, bucatica de cablu de adaptare de 75 de ohmi este singura exceptie!

INTREBARE:De ce fabricantii de antene recomanda 6 m de cablu coaxial?

RASPUNS : M-ai prins…Ei pretind ca trebuie sa folosesti ½ lambda de cablu. Dar 6 m de cablu nu sunt nici pe departe ½ lambda, dupa cum putem calcula cu formulele de mai sus, nici un cablu de 50 de Ohmi nu va avea ½ lambda la 6m: RG58 va avea 4m pentru labda /2, pentru RG-8x ar trebui sa aiba 4.5 m.

INTREBARE: Bai tocilare, cand imi ajustez lungimea la cablu se modifica reflectata de la 1.5 la 1.2, scurtand 1-2 m de cablu care oricum erau in plus, pe bune, de ce ?

RASPUNS: Bai tractoristule, nu sunt tocilar, pune mataluta 1.5 m de cablu extra si o sa vezi ca se schimba iar reflectata deci in concluzie ai probleme cu pierderile de rf prin tresa cablului!
Trebuie sa modifici lungimea la antena nu sa tai cablurile! Nici un fel de ajustare a cablului nu va modifica sau imbunatati receptia sau unda stationara , trebuie sa-ti acordezi antena modificandu-i lungimea.

INTREBARE: Am remarcat faptul ca la anumite lungimi ale cablului, mi se imbunatateste modulatia si cu un powermetru constat o imbunatatire a semnalului si o crestere in putere la emisie. Nu este o certitudine deci ca : lungimea cablului influenteaza parametrii de emisie?

RASPUNS : NU, nu o lungime “magica “ a cablului face acest lucru. Anumite lungimi ale cablului vor face radiou tau sa vada si sa transmita mai bine, cuplandu-se mai eficient cu antena ta. Din nefericire, nu este o formula de calcul pentru acest lucru. Ma refer la statiile noi cu tranzistoare. Cele vechi, cu tuburi au niste dispozitive numite antena tuner care se ocupa cu aceasta problema, de ajustarea a impedantei de iesire cu cablul coaxial si antena. Daca vrei sa obtii rezultate maxime, ia-ti un transmach sau un antena tunner. Aceasta nu tine loc de reglat antena, el se ocupa doar cu acordarea optima a emitatorului cu impedanta cablului.Oricum, daca reflectata ta este sub 2 , nu te astepta la cine stie ce imbunatatiri cu un antena tuner!

INTREBARE: de ce toti recomanda ½ lambda la cablu sau multipli, e o problema sa masor citiva multilpli la un cablu…?
RASPUNS : ideea folosirii de multiplii de lambda la cablu vine de la faptul ca fiderul transfera energia in oglinda de la statie la intrarea antenei. Este ca si cand statia este conectata chiar la mufa antenei. Daca este folosita alta lungime de cablu,  statia vede impedanta antenei plus cea a cablului si o transforma intr-o alta valoare. Deci daca antena are 25 Ohmi la intrare si folosim un multiplu labda, vom vedea o impedanta de 25 de ohmi pe iesirea statiei, in capatul feederului. Daca folosim sa zicem multipli de lambda/4 de cablu de 50 ohmi, statia vede la capatul federului 100 de ohmi. Ce consecinte are chestia aceasta? Nici una. Daca impedanta este de 25 sau de 100 de ohmi ..reflectata tot 2 va fi in abele situatii, lungimea cablului neavind nici un fel de relevanta. Reflectata de 2 ramane peste tot , incepand de la intrarea in antena , pe toata lungimea cablului si la intrarea statiei. Multi operatori in diverse frecvente iau teoria pe jumatate si “elaboreaza” proprile lor reguli , scotandu-le din burta si de ce sa ne ascundem… din lipsa cunostintelor in rf. Si eu era sa fiu convins de teoriile acestea, facute de diversi “cunoscatori” , dar , m-am hotarat sa caut mai multe informatii prin carti si mai putine din randul  operatorilor, mai mult sau mai putin educati….
Multi operatori, de CB sau radioamatori fac supozitii si false ipoteze pe acest subiect, motiv pentru care m-am hotarat sa demitizez aburelile ce se propaga prin frecventa de 11m.

INTREBARE: Bine, atunci de ce  sa nu folosesc un feeder de 75 ohmi daca nu e importanta impedanta sau lungimea cablului?
RASPUNS : Am mai auzit intrebarea aceasta, de fapt statia ta are mufa de iesire pe 50 Ohmi si acesta este motivul pentru care si cablul trebuie sa fie de 50 Ohmi. Cand impedantele se potrivesc, ale statiei, cablului si a antenei, se face transferul maxim de energie de la statie la antena. Folosind cablu de 75, rezultatul va fi o adunare a impedantelor reflectata devenind mereu alta si alta in functie de lungimea cablului. Acest cablu se foloseste numai pentru adaptarea unei antene care nu are impedanta de 50 de ohmi cu cablul de 50 Ohmi. Ajustarea nu se poate face cu cablu de 50!

Sorin Petre

 

Sus

Pagina principala
 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 - ATmedia ® - Toate drepturile rezervate.

cb radio, cbradio, antene, antena, directiva, directive, quad, cubical quad, verticale, vertical, beam, statii, ranger, ranger 2950, ranger2970, alan,am, AM, FM, fm, USB, LSB, SSB, ssb, banda, banda laterala, schema , scheme, transceiver, emitator, receptor, receptoare, DX, Club dx, dx club, cablu, cabluri, rg, rg58, rg213, coaxial, coaxiale, 50, 75, ohmi, propagare, skip, ionosfera, sinfazare, pilon, piloni, boom, microfon, microfoane, sadelta, sadelte, forum, tuburi, magazin cb, magazin virtual, gps, amplificator, al, alfa lima, liniar, scheme amplif, scheme amplificator, scheme aliniere, manual, user manual, cb regulament, regulament cb, reguli, putere, puteri, 1kw, 100w, 20w, 4w, 1w, legal, legale, modificari, modificare, upgrade,10, codul 10, codul q, q, 10, sfinx, divizii, lista divizii, division , division list, country, cb country, code, cod, area, area cod, cobra, cobra cb, cb cobra, rci, rci2970, mondoplast, sirio, 5/8, lambda/2, 1/2, yaesu, kenwood, anico, dj, alinco dj, ts, ts850, ts 850, kenwood ts850, ecou, modulatie, modulatii, beep, beepuri