Antene Omnidirectionale

Omnidirectiv este termenul generic pentru a caracteriza antenele ce emit in toate directiile egal. Sunt citeva modele de antene considerate omnidirective.

½ Lambda

cei mai multi , baga antenele verticale omnidirective in aceiasi categorie si le numesc, “Antene verticale” sau “GROUND PLANE”. Un ground plane este similar cu un dipol vertical (figura1), dar tubul de masa a fost inlocuit cu trei contragreutati in unghi de 45. Acest model de antena nu are cistig….

vert_1
Figura 1 – Antena  ground plane

O antena cu castig  mai buna decat dipolul lambda /2 vertical (figura 2). Stim ca impedanta dipolului este de 70 Ohmi cand ii bagam feederul simetric, la mijloc. Dar ce se va intampla daca ii montam feederul la unul din capete? Impedanta de intrare este foarte mare si trebuie sai facem un dispozitiv de adaptare. Ce se intampla daca nu-l facem, Foarte simplu, dupa cum am vazut pe aici in alte articole, impedanta diferita de 50 ohmi a antenei creaza unda stationara deci, in situatia noasta SWR –ul este mare!
Exista o multidudine de antene pe piata, doua din cele mai raspandite si bune fiind: “A99” si “Shakespeare Big Stick”, antene care chiar au un castig de 1,2 DB – fata de dipolul lambda/2 - . Vorbesc de antene adevarate care tin o viata nu modelul acela care , in cel mai bun caz , te scot dintr-o singura iarna. Latimea de banda a celor doua antene mentionate mai sus este suficient de buna pentru a asigura o reflectata minima in cele 40 Canale de CB si peste.

5/8 lambda vertical


O antena cu castig mai mare decat ½ vertical este antena 5/8 vertical. Antena este similara cu ½, are nevoie de un dispozitiv de adaptare a impedantei de intrare cu coaxialul de 50 ohmi. Aceasta antena are 1.2 DB peste  ,lambda /2 si dipolul vertical ½. Figura 2 ne arata cele doua antene de lambda/2 verticala si 5/8. Ajunge la acest castig, concentrand unda radio in unghiuri drepte in loc sa risipeasca semnalul in unghiuri ascutite. (figura )
Vertical de 5/8 Lambda
vert_2
Figura 2 - A 1/2 Lambda este in stanga, 5/8 vertical in dreapta. Un adaptor de impedanta este necesar pentru adaptarea cu impedanta cablului. 5/8 Lambda are un plus de castig fata de ½ Lambda de 1.2 DB.
vert_3
Figura 3 – Cum castiga o verticala in raport cu alta.

 

 

 

Sus

Pagina prinicipala

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 - ATmedia ® - Toate drepturile rezervate.

cb radio, cbradio, antene, antena, directiva, directive, quad, cubical quad, verticale, vertical, beam, statii, ranger, ranger 2950, ranger2970, alan,am, AM, FM, fm, USB, LSB, SSB, ssb, banda, banda laterala, schema , scheme, transceiver, emitator, receptor, receptoare, DX, Club dx, dx club, cablu, cabluri, rg, rg58, rg213, coaxial, coaxiale, 50, 75, ohmi, propagare, skip, ionosfera, sinfazare, pilon, piloni, boom, microfon, microfoane, sadelta, sadelte, forum, tuburi, magazin cb, magazin virtual, gps, amplificator, al, alfa lima, liniar, scheme amplif, scheme amplificator, scheme aliniere, manual, user manual, cb regulament, regulament cb, reguli, putere, puteri, 1kw, 100w, 20w, 4w, 1w, legal, legale, modificari, modificare, upgrade,10, codul 10, codul q, q, 10, sfinx, divizii, lista divizii, division , division list, country, cb country, code, cod, area, area cod, cobra, cobra cb, cb cobra, rci, rci2970, mondoplast, sirio, 5/8, lambda/2, 1/2, yaesu, kenwood, anico, dj, alinco dj, ts, ts850, ts 850, kenwood ts850, ecou, modulatie, modulatii, beep, beepuri