Unghiul de radiatie

Cei mai multi dintre noi cred ca antenele noastre disperseaza semnalele drept (parca ar fi directive), in unghiuri drepte fata de antena. Am vazut dibaci care stateau intre dealuri, care isi strambau stalpul antenei sa radieze in sus –sa nu faci asa!!- Lucrurile nu merg chiar asa…
Unghiul sub care pleaca unda din antena depinde de cat de sus este amplasata antena si se numeste unghi de radiatie. Se poate vedea ce inseamna unghiul de radiatie in figura 1. te intrebi ce ar trebui sa faci pentru a avea unghiul de radiatie 0. E simplu, sa montezi antena la 120 m fata de sol…
prop_1
Figura 1 – Unghiul de radiatie.  Vedem aici o antena verticala dar ideea este la fel pentru toate. Hasura reprezinta unghiurile cele mai comune. Pentru a avea aceste unghiuri inaltimea antenei trebuie sa fie intre 21,5 si 7.5 m.
             Foarte simplu cu cat inaltimea creste, unghiul de radiatie scade. De ce este acest unghi important? Simplu: Unghiurile mici de radiatie sunt mai bune din doua motive : ajuta la cresterea distantei de comunicare pe unda directa . Daca cobori unda de radiatie, distanta de comunicare la sol devine mult mai mare pina sa ajunga , datorita curburii pamantului, in ionosfera spre a se propaga prin reflexie mai departe.

In al doilea rand, unghiul mic de radiatie te ajuta sa faci un DX cu un numar mai mic de reflexii pana la statia partenera. Cu cat un semnal are ,ai multe reflexii cu atat intensitatea lui este mai mica. Deci daca vrei sa incerci sa comunici cu statii de la celalalt capat al pamantului, unghiul de radiatie trebuie sa fie foarte mic. In figura 2, observam cum unei unde radio cu un unghi mic de radiatie ii trebuiesc mult mai putine reflexii pentru a se propaga spre o statie mai indepartata, in comparatie cu , o unda radio cu un unghi de radiatie mai mare (figura 3).
prop_2
Figura 2 – Unghiul mic de radiatie loveste ionosfera sub un unghi care o face sa calatoreasca pe o distanta mai mare la fiecare reflexie. Fiecare reflexie atenueaza unda. Asa calatoreste unda pe distanta lunga (DX). Nu calatoreste doar la sol. Ionosfera, ionizata de soare, are proprietatea de a reflecta unda. Din acest motiv “ propagarea este influentata de soare.
Totusi, daca vrei sa comunici cu o statie aflata aproape, sa zicem 1000 -1500 Km, cu un semnal puternic, cel mai bine este sa-ti pui antena foarte jos. Un unghi mai mare de radiatie (cauzat de inaltimea mica a antenei) are ca efect un semnal puternic pentru DX-urile apropiate (1000-1500 Km). Inaltimea antenei joaca un rol foarte important. prop_3
Figura 3 – Cu un unghi mare de radiatie, unda va calatorii o distanta mai mica la fiecare reflexie. Se poate observa ca prima reflexie este mult mai apropiata avand ca rezultat un semnal puternic la statiile apropiate pana in 1500 Km. Tehnic, atenuarea semnalului la a  patra reflexie  va fi atat de mare incat comunicarea mai indepartata va fi imposibila.
Cand spunem ca inaltimea antenei determina unghiul de radiatie, este o problema generala. Aceasta regula este valabila pentru toate antenele. Dar sa comparam doua antene: un beam de 4 elemente si o ½ lambda la aceiasi inaltime. Au aceste antene acelasi unghi de radiatie? Nu nu-l au. De fapt, antenele verticale au un unghi de radiatie mai mic decat directivele. Verticalele sunt niste antene foarte bune pentru DX .
Quadurile au un unghi de radiatie mai mic decat antenele Yagi.

Sorin Petre

 

 


Sus

Pagina prinicipala

 

 


Copyright © 2006 - ATmedia ® - Toate drepturile rezervate.

cb radio, cbradio, antene, antena, directiva, directive, quad, cubical quad, verticale, vertical, beam, statii, ranger, ranger 2950, ranger2970, alan,am, AM, FM, fm, USB, LSB, SSB, ssb, banda, banda laterala, schema , scheme, transceiver, emitator, receptor, receptoare, DX, Club dx, dx club, cablu, cabluri, rg, rg58, rg213, coaxial, coaxiale, 50, 75, ohmi, propagare, skip, ionosfera, sinfazare, pilon, piloni, boom, microfon, microfoane, sadelta, sadelte, forum, tuburi, magazin cb, magazin virtual, gps, amplificator, al, alfa lima, liniar, scheme amplif, scheme amplificator, scheme aliniere, manual, user manual, cb regulament, regulament cb, reguli, putere, puteri, 1kw, 100w, 20w, 4w, 1w, legal, legale, modificari, modificare, upgrade,10, codul 10, codul q, q, 10, sfinx, divizii, lista divizii, division , division list, country, cb country, code, cod, area, area cod, cobra, cobra cb, cb cobra, rci, rci2970, mondoplast, sirio, 5/8, lambda/2, 1/2, yaesu, kenwood, anico, dj, alinco dj, ts, ts850, ts 850, kenwood ts850, ecou, modulatie, modulatii, beep, beepuri